Want your
own Fotopage?






 
GANDAHARA

By: SHAHROSE PESHAWAR

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Feb-2009 00:19 Email | Share | Bookmark
SAYUR CAMPUR & CENDAWAN SHIITAKE...



Nilah suami aku bawak balik dari office dia last week...terkejut gak dapat cendawan yang aku consider mahal & fresh...selalu kat hypermarket jarang pun nak ambik sebab mahal...selalu aku beli cendawan shiitake yang kering je...itupun yang pack kecik tak pun yang kering tapi dah dihiris kecik-kecik...



Beginilah rupa cendawan fresh/segar shiitake ni....puas gak mikir apala nak dimasak cendawan ni



Then aku campur semua sayo dan kukus dan buat kuah asing....



Then jadilah sayur campur & cendawan shiitake...simple je masaknya tapi nampakla mewah sebab macam-macam ada.....


Quote:
BAHAN-BAHANNYA:

2 sudu besar bawang putih yg dah dikisar
2 sudu besar sos tiram
*segenggam bunga kobis
*segenggam brocolli
*segenggam cendawan shiitake dihiris
*1 batang lobak merah/carrot
*1 batang celery
*setengah genggam kacang peas
sedikit fishball
sedikit isi ayam
sedikit fishcake
sedikit garam dan gula
1 batang cili merah potong menyerong
2 sudu besar tepung jagung


CARA MEMBUATNYA

1. Semua sayur di potong sederhana besar dan dicuci..panaskan kukus semua bahan *...dah mengelegak air, kukus jangan lama 3-4min sahaja...kalau lama terlembik nanti tak sedap pulak..

2. Panaskan kuali...minyak dah panas tumis bawang putih hingga naik bau...kemudian masukkan, isi ayam, fishball, fishcake & cili merah, kacau kemudian masukkan sos tiram kacau hingga sebati...

3. Kemudian masukkan garam dan sedikit gula, buh sikit air..biar berkuah...masukkan tepung jagung(yang dah di bancuh dengan sedikit air) kacau supaya merata...kalau likat tambah air dan taburkan sedikit serbuk lada sulah, kemudian tutup api..

4. Curah kuah atas sayur yang dia kukus tadi....siap dihidang...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net